Bruisend Nijverdal

Programma informatie

Datum: zaterdag - 10 sep 22

Begintijd: 09:00

Eindtijd: 16:00

Over Strade Bianche

Fiets toerclub CC’75 is weer van start gegaan om voor de tweede keer de Strade Bianche te organiseren op zaterdag 10 september 2022. Deze fietstocht is geschikt voor zowel de mountainbike, gravelbike en de cyclocrossfiets.

Voor witte gravelwegen hoef je niet per se naar Toscane af te zakken. Ook in Salland en Twente kun je prima over stoffige grind- en zandpaden stuiven. De routemeesters van Fiets toerclub CC’75 weten namelijk als geen ander hoe ze je een mooie gravelrit (deels verhard) door het golvende landschap moeten voorschotelen. Denk aan bossen, heuvels en één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. Prachtig gravelen door het nationale park de Sallandse heuvelrug en omstreken. Er kan gekozen worden uit diverse afstanden, namelijk 30 km, 60 km en 90 km. Kilometervreters zetten hun tanden in de 120 kilometer lange route die als een spaghettisliert door de fraaie natuur kronkelt.

Bij elke route kom je na elke 30 kilometer weer over start/finish in de feesttent van Bruisend Nijverdal. Bij start/finish is er muziek, een fietsbeurs en eten en drinken om aan te vullen.

Inschrijven kan ter plaatse op de dag zelf van 09:00-10.30 uur in de feesttent van Bruisend Nijverdal. Inschrijfkosten: € 8,00 (NTFU-leden € 6,00), er kan tot 14.30 uur aan een nieuwe route gestart worden, hierna worden de routes gesloten.

Wat is Strade Bianche eigenlijk?
De Strade Bianche (letterlijk vertaald witte wegen) is een Italiaanse wielerkoers die ieder jaar wordt georganiseerd in de regio Toscane. De koers kenmerkt zich doordat een groot deel van het parcours tussen Chianti en Siena over onverharde grind- en krijtwegen gaat: de zogenaamde Strade Bianche. De wedstrijd komt voort uit de Monte Paschi Eroica – ook wel ‘de heroïsche’ genoemd. Dit verwijst niet alleen naar het loodzware parcours, maar ook naar de klassieke fietsen van de deelnemers, die tenminste dertig jaar oud moeten zijn. Die eis geldt niet voor de professionals (en ook niet voor de deelnemers aan onze toertocht!) die de wedstrijd tegenwoordig in maart rijden, in tegenstelling tot het recreantenevenement dat nog steeds in het najaar plaatsvindt. Hoewel we in Nijverdal en omgeving niet de beschikking hebben over witte wegen en de naam Strade Marrone (bruine wegen) misschien beter op zijn plaats zou zijn, willen we je als fietsliefhebber graag de heroïek en beleving van de Strade Bianche meegeven en je laten genieten van al het moois wat onze regio te bieden heeft.

Meer informatie: check de website

Sponsor-Jumbo-Nijverdal