Nijverdal viert de vrijheid

 

We leven in een land waarin we vrij voor je mening mag uitkomen. We leven in een land waar je om je geaardheid of afkomst niet hoeft te vrezen voor je leven. We leven in een land van gelijkheid en saamhorigheid, waarbij we samen in staat zijn mooie dingen te organiseren en te realiseren in ieder opzicht. En dat waarderen we!

 

Op 9 april 2018 was het 73 jaar geleden dat Nijverdal werd bevrijd van het juk van de Duitse bezetter. Een gebeurtenis die nog altijd sterk leeft in de samenleving. Op 5 mei vieren we dan ook landelijk… onze vrijheid! Zo ook in de gemeente Hellendoorn.

 

In de nacht van 4 op 5 mei zal scouting De Reggegroep lopend in estafettevorm het vrijheidsvuur vanuit Wageningen naar Nijverdal brengen. Sinds 1948 wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is een indrukwekkend symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede. Het herinnert ons aan het feit hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is. Na de Bevrijdingsvuurceremonie vertrekken vanaf deze historische locatie verschillende loopgroepen om het vuur middels de Nationale Bevrijdingsvuurestafette door heel Nederland te verspreiden.

 

Nadat De Reggegroep heeft genoten van een – door onze gemeente aangeboden – ontbijt in Buitencentrum de Sallandse Heuvelrug zal het gezelschap rond 10.15 uur, onder begeleiding van vlaggendragers en de drumband van Muziekvereniging Advendo, het vrijheidsvuur Nijverdal binnendragen.

 

Rond 10.30 uur arriveert het gezelschap bij het Huis voor Cultuur en Bestuur waar ze welkom worden geheten door onze burgemeester, mevrouw Anneke Raven. Hier wordt de vlamschaal ontstoken met het vrijheidsvuur en zingen we samen het Wilhelmus. Alles onder begeleiding van een orkest van Advendo.

Iedereen is welkom om samen met ons de vrijheid te vieren!