4 Mei Dodenherdenking

De gemeente Hellendoorn organiseert in samenwerking met de Raad van Kerken en de SEN de Dodenherdenking met kranslegging op 4 mei.

Onderstaand is een inschatting op basis van traditie. De juiste tijden en programma worden afgeven door de gemeente Hellendoorn via de media.

18.30 uur Korte herdenkingsdienst in het kerkgebouw van de Vrije Evangelische gemeente in Nijverdal en de Protestantse Dorpskerk van Hellendoorn.

19.25 uur Vertrek stille tocht vanaf de Protestantse Dorpskerk van Hellendoorn onder begeleiding van omfloerste trommen. Er wordt een kort moment stil gestaan bij het Indië-monument bij de Algemene Begraafplaats aan de Ninaberlaan.

19.30 uur Vertrek stille tocht vanaf de parkeerplaats bij de Evenementenweide in Nijverdal onder begeleiding van omfloerste trommen.

19.45 uur Aankomst stille tochten bij het Monument ter na gedachtenis voor alle gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog 1940-1945. Mevrouw H.Greenen-Stokvis begeleid traditiegetrouw het programma. Een muziekvereniging  draag zorg voor de muzikale omlijsting. Er zijn stoelen aanwezig voor bezoekers die slecht ter been zijn. Locatie de Joncheerenlaan/Ninaberlaan

19.50 uur Burgemeester Anneke Raven houdt een herdenkingstoespraak. De winnaar van een gedichtenwedstrijd leest zijn of haar gedicht voor. Aansluitend wordt de “last post” geblazen.

19.54 uur Muziekvereniging speelt een hymne.

19.57 uur De winnaar van de gedichtenwedstrijd draagt zijn/haar gedicht voor.

19.58 uur Last post door trompettist van muziekvereniging.

20.00 uur Twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus.

20.05 uur Officiële kranslegging door de burgemeester gevolgd door diverse organisaties. Vervolgens is er voor alle aanwezigen gelegenheid stil te staan bij het monument en om bloemen te leggen.

20.35 Einde plechtigheid

circa 19.25 uur tot 20.35 uur zal in verband met de stille tocht de Joncheerlaan, de Ninaberlaan en de Meester Pontsteenlaan zijn afgesloten voor al het verkeer.

____________________________________________

Ophalen van het bevrijdingsvuur.

De Scouting Reggegroep Hellendoorn/Nijverdal haalt in de nacht van 4 op 5 mei het traditionele bevrijdingsvuur op bij hotel De Wereld in Wageningen. De afstand vanuit Wageningen naar de gemeente Hellendoorn is 90 km. Dit doen ze zoals voorgaande jaren lopend in estafettevorm. Het bevrijdingsvuur wordt door de lopers tijdens het hardlopen meegedragen.

Begeleiding

Om ervoor te zorgen dat de jongens en meisjes van de scouting toch weer veilig thuiskomen, worden ze begeleidt door 2 busjes. Vanuit de busjes zorgen de leden van de scouting voor eten en drinken en de broodnodige mentale ondersteuning voor de lopers.

Ontbijt

Tussen 8.00 en 9.00 uur komt de groep lopers in onze gemeente aan. Hen wordt een ontbijt aangeboden in het buitencentrum van de Paarse Poort. Het ontbijt is voor de estafettelopers de afsluiting van het nachtelijk avontuur.

10.15 uur De fakkeldragers lopen vergezeld door een groep van de scouting met een grote Nederlandse vlag vanaf de Paarse Poort Nijverdal binnen.

(De tijden kunnen afwijken. Deze worden door de gemeente Hellendoorn vastgesteld en in de media aangekondigd.)