Nijverdal – Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. 

De jaarlijkse Dodenherdenking begint 4 mei om 18.30 uur met een ontmoetingsdienst in de Vrije Evangelische kerk in Nijverdal en om 18.30 uur in de Protestantse Dorpskerk in Hellendoorn. Na afloop van beide diensten wordt er een stille tocht gelopen naar het Monument voor Gevallenen 1940-1945. De vertrekpunten zijn: In Hellendoorn is het vertrekpunt de Protestantse Dorpskerk om 19.20 uur. De route vanuit Hellendoorn gaat ook langs het Indiëmonument waar een krans wordt gelegd en vervolgens richting het Monument voor Gevallenen 1940-1945 aan De Joncheerelaan / Ninaberlaan, In Nijverdal is het vertrekpunt, parkeerplaats Evenementenweide om 19.25 uur. Eindpunt van de stille tocht is bij het Monument voor Gevallenen 1940-1945.

Mevrouw H. Greevink-Stokvis begeleidt het programma. De leden van de Nationale Reserve vormen de erewacht. Muziekvereniging Advendo draagt zorg voor de muzikale ondersteuning. Burgemeester Raven houdt een herdenkingstoespraak. Dan volgt de voordracht van het winnende gedicht “Verzet je tegen” van Sarai Hallink. Na twee minuten stilte worden verschillende kransen en bloemstukken gelegd. De plechtigheid eindigt om ± 20.30 uur. In verband met de stille tocht worden de De Joncheerelaan, de Ninaberlaan en De Meester Ponsteenlaan door de politie afgesloten voor al het verkeer. De uitzending kan live gevolgd worden via Hoi-tv en de Facebookpagina van de gemeente Hellendoorn. In de kernen Haarle en Daarlerveen binnen onze gemeente wordt ook een herdenking gehouden.

Scouting de Reggegroep haalt dit jaar voor de 34e keer het bevrijdingsvuur uit Wageningen. De Scouting Reggegroep Hellendoorn/Nijverdal haalt in de nacht van 4 op 5 mei het traditionele bevrijdingsvuur op bij hotel De Wereld in Wageningen (capitulatie Duitsland). De afstand vanuit Wageningen naar de gemeente Hellendoorn in Nijverdal is 90 km. Dit doen ze zoals voorgaande jaren joggend in estafettevorm. Het bevrijdingsvuur wordt door de lopers tijdens het hardlopen meegedragen.

Om ervoor te zorgen dat de jongens en meisjes van de scouting toch weer veilig thuiskomen, worden ze begeleid door 2 busjes. Vanuit de busjes zorgen de leden van de scouting voor eten en drinken en de broodnodige mentale ondersteuning voor de lopers.  Om ongeveer 9.00 uur komt de groep lopers in onze gemeente aan. Zij ontbijten in het restaurant Buitengewoonlekker in Buitencentrum Sallandse Heuvelrug aan de voet van de Sallandse Heuvelrug (Grotestraat 281 in Nijverdal). Het ontbijt is voor de estafettelopers de afsluiting van het nachtelijk avontuur. De organisatie van de ontsteking van de vlam op het Henri Dunantplein is in handen van de SEN (Stichting Evenementen Nijverdal). Dit zal omstreeks 10.30 uur plaatsvinden.

Wilt u de vlag uithangen? Dan zijn dit de richtlijnen: Dodenherdenking 4 mei Bij de Nationale Dodenherdenking 4 mei, de vlag, zonder oranje wimpel, halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur zomertijd). Bevrijdingsdag 5 mei Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.